tha – Ortahisar Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ve KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün koordinatörlüğünde hazırlanan “Ortahisar Kent Merkezi Stratejik Turizm Planlaması” toplantısı Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, “Trabzon’un tarihi ve doğal güzelliklerini ortaya çıkaracak adımlar atmamız lazım. Yeni yeni projeler üreterek daha çok turisti şehrimize çekmeliyiz. Ortadoğu kökenli turistlerimiz çeşitlilik istiyor. Biz de bu çeşitliliği üreterek yakalamış olduğumuz turizm fırsatını kaçırmamalıyız.” dedi.
İPEKYOLU İÇİN TAHSİS TAMAM
Turizm çeşitliliğini artırmak amacıyla yapmayı planladıkları ‘Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi’ için Mağmat Boğazı’nda 600 dönülük bir arazinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun desteğiyle Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ortahisar Belediyesi’ne tahsis edildiğini belirten Başkan Genç, “Bazı coğrafyaların kendine özgü özellikleri var, bu özelliklerin o coğrafyalara ve üzerinde bulundukları ülkelere kazandırdıkları güzellikler ve kattıkları değerler var. Anadolu coğrafyasında da son zamanlarda öne çıkan doğal zenginlikler olduğunu görüyoruz. Bu doğal güzelliklerin olduğu şehirlerden bir tanesi de Trabzon. Sadece doğal güzellikleri değil, Anadolu kadim medeniyetlerin geçtiği bir coğrafya… Dört bin yıllık kadim şehrin evlatları olarak kendi özelliklerimizin ve öne çıkan bu zenginliklerimizin daha bir farkına varıp bu şehrin menfaatine yönelik adımlar atmamız lazım. Son 5 yılda değişik şartların etkisiyle ülkemize ve şehrimize ciddi manada Ortadoğu ve Arap orijinli ziyaretçi gelmeye başladı. Geçen yıl 450 bin turist gelmesine rağmen bu yıl 600 bin turist geldi. Böyle bir potansiyele karşılık var olan değerlerinizi artıracak, önce çıkaracak adımlar atmanız lazım. Çünkü bu cazibeyi yaratacak tarihi ve doğal güzellikleriniz var. Çünkü hâlâ bu potansiyeli karşılayacak bir profesyonellik içerisinde değiliz. Sürdürülebilir, uzun vadeli bir program ortaya koyalım. Çok ciddi bir tarihi miras olan Yukarıhisar ile bağlantımız yok arkadaşlar. Tarihin bize bıraktığı bu mekanla ulaşımımız yok. O nedenle bütün bunları planlayıp, harekete geçmek bizim için temel bir görev ve sorumluluktur. Eğer harekete geçmezsek bu fırsatı kaçırabiliriz. Gelen ziyaretçilerimiz özellikle Ortadoğulular çeşitlilik istiyorlar. Biz yeni yeni projeler üretmeliyiz. Bunları sunmalıyız. Bunun için Mağmat’ta hayata geçireceğimiz Tarihi İpekyolu Projesi için İçişleri Bakanımızın da desteğiyle, Tarım Bakanlığı 600 dönümlük araziyi bize tahsis etti. Yine Tünel Akvaryum ile ilgili süreç devam ediyor.” diye konuştu.
BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMLA TURİZMİ ELE ALDIK
Toplantıda konuşan KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Cenap Sancar, ”Amacımız Ortahisar’ımızı daha etkin kılabilmek ve ulusal düzeyde konumunu etkin daha etkin hale getirmek. Bu proje yerel anlamda ilimizden başlıyor ve bölgemize yayılıyor. Bunlardan gelen çalışmaları kendileriyle paylaştığımda olmazsa olma olduğunu düşündük. Turizmde katma değeri ve turist sayısın arttırmak için neler yapabiliriz? İlçelerden başlayıp, bunu şehirlere yayarak nasıl bir proje yapabiliriz onun üzerine gideceğiz. Burada hepimize görev düşüyor. Stratejik Turizm Planlama yaklaşımı tarihi dokuyla, kültürel kimliği korumak ve geliştirmek için stratejileri ve planlama ilkelerini belirler. Planlama etaplarını eylem planları üzerinden tanımlayarak yol haritası oluşturmayı hedefler. Planlama aşamasını uygulama ile bütünleştirerek sürecin tüm paydaşlarını çalışmaya dahil eden katılımcı bir yaklaşım sergiler. Böylece, Trabzon için kentsel ve arkeolojik alanlarda kültür turizmi için harekete geçebiliriz.” dedi.
KENT VİZYONU ÖNERDİK
Proje süreciyle ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Dilek Beyazlı ise, ”Burada aslında bir yöntemi tanımlamaya çalıştık. Bu planlama kentimiz için öncü olacak. Kent vizyonu öneriyor bu planlama. Sorunları çözmeyi hedefliyoruz. Bu uygulamayı garanti altına alabilecek bir süreç olarak karşımızda. Kentin turizme yönelik hedeflerini ortaya koyarken aslında sadece turistlere değil, kent halkına da yönelik de çalışıyoruz. Kentin daha yaşanabilir olamasın bir üst hedefi olarak karşımızda duracak.” diye konuştu.
TURİZM, SADECE BİR MÜDÜRLÜĞÜN İŞİ DEĞİL
Trabzon Turizm ve Kültür İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, ”Kültür ve turizm sadece müdürlüğe bırakacak bir olgu değil. Turizm; birlikte yapabileceğimiz, taşın altına elimizi birlikte koyarak yapabilecek bir olgudur. Bu yapacağımız çalışmanın asıl amacı memnuniyet oranını artırmaktır. Stratejik planlama ile şehrimizde turistlerin kalış süresi artıracağız ve turistlerin memnun bir şekilde ayrılması sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
MÜTHİŞ BİR ZENGİNLİK VAR
Ortahisar Kaymakamı Nihat Hatipoğlu konuşmasında, ”Belediyemizi kutlamak istiyorum. Karadenizli olarak Trabzon’a ben daha önce gelmiştim. Trabzon, küllerin altında kalmış müthiş bir zenginliğin olduğu yer. Biz maalesef, tarihimizle geçmiş kültürümüzle tam bir köprü kuramadık. Köprülerin inşası önemli bir husus. Trabzon tarihi zenginlikte belki de İngiltere’den kat ve kat daha yüksek ama biz ortaya çıkarmayı bilmiyoruz. Hepimize büyük işler düşüyor. Bu noktada da Trabzon’un merkeze bulunan tarihi değerlerinin hem bina varlığının hem de diğer zenginliklerin ortaya çıkarılması müthiş bir husustur.” diye konuştu.
Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Cenap Sancar, DOKA Genel Sekreteri Vekili Onur Adıyaman, meslek odaları ve basın mensupları katıldı.