tha – İYİ Partili Yavuz Aydın; Köyden göçü durdurmazsak, tarımı geliştirmezsek pahalılığın önünü alamayız
KURTULUŞ: KÖYE DÖNÜŞ
İYİ Parti Trabzon Milletvekili adayı Yavuz Aydın, Gürbulak, Akyazı ve Yeşilova mahallelerini gezdi, “Köylerimizi geziyorum bina sayısı artıyor, tarım alanları azalıyor. Çünkü çiftçimiz tarımdan fazla kazanamıyor. Bu yönde çok ciddi ve çözüm üreten projelerimiz hazır” dedi.
“Köyden göçü durdurmazsak, tarımı geliştirmezsek pahalılığın önünü alamayız” diyen Yavuz Aydın, “Eskiden köylerde kadınlarımız tarlalarda ürettiği ürünlerle pazara gider, evine katkı sunardı. Şimdi bunların sayısı kat kat azaldı, tarlalar azaldı, yerlerine bina ya da fındık dikildi. Artık köylülerimiz kazanamıyor. En fazla iki sepet ürün alıp pazarların kenarlarında yerlere kurdukları tezgahlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Bu konuda çok net ve büyük kararlılıkla adımlar atacağız. Partimizin bu konudaki projeleri hayati derecede önemli. Tarımı, çiftçiyi desteklersek pahalılığı azaltırız, Bu sayede köye dönüşü sağlar, köyden göçü durdururuz. Köy güçlenirse, köylüler kazanırsa ülke kazanır” diye konuştu.
TARIM GERÇEK BİR BEKA MESELESİDİR
İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyeliği görevini de sürdüren Aydın, parti olarak hazırladıkları projeleri şöyle açıkladı: “Köy okullarını tekrar açacağız ve eğitimli insanların köyler ilişiğin kesilmesinin önüne geçeceğiz. Köylerde sadece öğretmen ve imam olmayacak. Tarım yapılıyorsa ziraat mühendisi, teknisyeni olacak. Hayvancılık yapılıyorsa veteriner hekim olacak. Çiftçinin toprak analizlerine bakılacak. Tarıma yönelenlerin, çobanların SSK ya da BAĞ-KUR paralarını biz ödeyeceğiz zira tarım gerçek bir beka meselesidir. Kırsalda çalışan kadın, cebinden beş kuruş para çıkmadan, kırsalda çalıştığı sürece her ay onun sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek.”
ÖTV KALDIRILACAK, ÖZEL DESTEKLER GELECEK
Yavuz Aydın, “Sigortalama ve tarımsal desteklerde pek çok çiftçimizi dışarıda bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi yerine, tarla tapularını ve kira kontratını esas alan geniş kapsamlı Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi’ni kullanacağız. Çiftçilerimizin traktör, biçerdöver, tarım makinaları gibi tarımsal üretim araçlarının ve canlı hayvan varlığının hiçbir şekilde haczedilmemesini sağlayacağız. 3 yıl boyunca mazotta yüzde 30, gübrede yüzde 25; yem, tohum, ilaç, elektrik ve sulama içinse yüzde 20 destek vereceğiz. Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacağız. Tarım sektöründe kullanılan mazottaki ÖTV yükünü kaldıracağız. Bunun yanında fındık, hangi dönem olursa olsun, ne olursa olsun karşılığı, 4 dolar eşittir Türk lirası olacak. Çay fiyatı refah payıyla beraber en az 15 TL olacak.”