tha – Fındıkta bu yıl bahçelerde çok fazla görülen ve verim ile kalitenin düşmesine etki eden kozalak akarı ile mücadele edilmesi için Trabzon’da örnek proje başlatıldı.
Trabzon Ticaret Borsası tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında Yomra’nın İkisu mahallesinde 2014 yılında tek gövde sistemi ile kurulan örnek bahçe ve hemen yanındaki geleneksel ocakların yer aldığı kesimde etkinlik düzenlendi.
Etkinlikte, kozalak akarlarını elle toplayan üreticiye çalışması için, “fındığın zararlısı da para kazandırıyor” sloganı ile sembolik olarak ödeme yapıldı.
İkisu’daki etkinlikte konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fındığı üretiminden tüketimine kadar her aşamasıyla bir bütün halinde ele alan projelere 2003 yılından beri imza attıklarını belirterek, “Çok üretip, çok satıp, çok kazanmak için önceliğin verim ve kaliteyi arttırmak olduğu gerçeğinden hareketle sektörle ilgili tüm kesimlerle işbirliği yapıyoruz. Kozalak akarı ile mücadele de bunlardan biri olacak. Bu yıl bahçelerde beklenmedik ölçüde zararlı mevcut. Bunlarla Mayıs ayının ortasına kadar elle toplama ve ilaç kullanarak mücadele edilmesine önderlik yapıp, duyarlılık sağlamak üzere projeyi hayata geçirdik” dedi.
TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ise, fındıkta türlerine göre yüzde 30 ile yüzde 70 arasında verim, dolayısı ile üretici bazında gelir kaybına neden olan kozalak akarının özellikle başta mincane, tombul, palaz ve foşa gibi türlerde çok yoğun görüldüğünü belirterek, üreticilerin mutlaka gereken müdahale ve mücadeleyi yapması gerektiğini söyledi.
Arslantürk, devletin geçmişte kozalak akarının bahçelerden toplanarak zararının önlenmesi için kilo başına ödeme yaptığını da hatırlatarak şöyle dedi:
“Bizde çok acil müdahale gereken konuya farkındalık yaratarak dikkat çekmek için sembolik olarak aynı uygulamayı yaptık. Fındığın zararlısı da para kazandırıyor dedik. Bu kazanımı gerçek payı, kozalak akarına ödenen sembolik ücret değil, zararlının yok edilmesi ile bahçelerde meydana gelen verim ile kalite artışıdır. Örneğin sembolik olarak 100 lira ödediğimiz kozalak akarlarının toplandığı bahçede yüzde 30 verim kaybı önlendiğinde, bunun maddi karşılığı dönümde bin liraya kadar varmaktadır. O nedenle üreticilerimiz hem maddi kaybı önlemek, hem de akarların bahçelerdeki dallarda yapacağı tahribatı gidermek için mutlaka mücadele yapmalıdırlar.”
Etkinlikle konuşan Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis’te, kozalak akarlarının fındık dallarında hem bu yıl, hem de gelecek yıla sirayet eden uç kurumaları ile büyük hasara yol açtığına dikkat çekerek, mücadelenin bilinçli bir şekilde yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Yomra Ziraat Odası Başkanı Hamza Gümrükçü’nünde katıldığı pandemi tedbirleri uygulanarak gerçekleştirilen etkinlikle bahçede hep birlikte elle kozalak akarı toplandıktan sonra ilaçlı mücadelede yapıldı.