DOLAR 32,5688
EURO 34,7585
ALTIN 2495,607
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

TRABZON HEYETİ BAHREYN’DE..

tha – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreyn’in başkenti Manama’da, “TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu” düzenlendi.

Foruma, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile çeşitli oda ve borsalardan 250’ye yakın işadamı katıldı.

Forumun açılışında konuşan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, foruma Türkiye’den 250, Körfez ülkelerinden 500’e yakın iş adamının katılım sağladığını, bu buluşma ile geleceğe dönük kazançlı ve bereketli ortaklıklar kurulacağına inandıklarını söyledi. Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile daha yakın çalışmak, ortaklıklar kurmak istediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, mevcut rakamların iki tarafın da potansiyelini göstermediğini, potansiyelin daha büyük olduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu: “Serbest Ticaret Anlaşmasını Hayata Geçirelim”..

Üçüncü ülkelerde işbirliği yapma imkânı bulunduğuna da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

Gerçeği kazanca çevirmek için atmamız gereken çok önemli somut iki adım var. Bunlardan biri Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki STA. Biz yıllardır bunun hayata geçmesini istiyoruz. Gelin bu 53 milyonluk Körfez’e, 80 milyonluk Türkiye’yi de ekleyelim 133 milyonluk bir pazar olalım. 1,5 trilyon dolarlık güce Türkiye’yi de ekleyelim, 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomik güç olalım. Bunun için Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasını artık daha fazla gecikmeden hayata geçirelim. Şimdi tam bunun zamanı. İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması’nı da hayata geçirmemiz lazım. İslam coğrafyasında tam 1,5 milyar insan var. Müthiş bir güç, müthiş bir fırsat. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, taviz listelerini güncelleme işlemini tamamlasa, bu anlaşma yürürlüğe girecek. Bunu da hemen yapalım.”

Bakan Tüfenkçi: “Ülke olarak hazırız”..

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de forumun Türkiye ile Körfez ülkelerinin ticari, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, geliştirilmesi, yeni yatırım imkanlarının tespit edilmesi bakımından önemli olduğunu belirtti. Kendileri için Körfez İşbirliği Konseyinin özel bir önemi olduğunu dile getiren Tüfenkci, söz konusu ülkelerin bu coğrafyada ortak bir tarihi, kültürü ve kaderi paylaştığını, ülkeler arasında sağlam bağların bulunduğunu söyledi.

İşadamlarına seslenen Tüfenkci, şöyle konuştu:

“İki kardeş nasıl kazanırsa, nasıl kazanması gerekiyorsa o şekilde hareket ederek, gerek ikili ilişkilerle ticaretimizi geliştirmeye gerekse ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Bu anlamıyla Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü yatırım ortamını hazırlama noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü bürokratik engeli kaldırmaya, sizlere yatırım ortamı hazırlamaya ve önünüzdeki engelleri birer birer ortadan kaldırmak için bütün çaba ve gayreti göstermeye hazırız.”

Moayyed: “ Türkiye, Körfez Ülkeleri için güvenli liman olabilir”..

Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid Al Moayyed, forumda Türkiye ile ekonomilerde ilişkilerde gerçek bir sıçrama yapmak istediklerini belirterek, birtakım zorluklarla mücadele etme konusunda forumun kendilerine ışık tutacağını söyledi.

Trabzon Heyeti, Bakan Tüfenkçi ile görüştü..

Foruma Trabzon’u temsilen katılan TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Bahreyn’de Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yle bir görüşme gerçekleştirdi.

Heyetin sözcülüğünü yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un Körfez ülkeleriyle özellikle turizm hareketi açısından yakın ilişki içinde olduğunu belirterek, turizm hareketine paralel olarak işadamlarının da bölgede yatırım yapmasını sağlamaya çalıştıklarını, bu konuda Bahreyn’deki forumun çok verimli geçtiğini vurguladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.