DOLAR 32,5607
EURO 34,741
ALTIN 2491,485
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Pakistan’la dostluğumuz kadar iş hacmimiz de artmalı

tha – Pakistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanı Muhammad Pervaiz Malik ve beraberindeki milletvekili heyeti, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Türk işadamlarını Pakistan’a davet eden Malik, “Dostluğumuz kadar iş hacmimiz de gelişmeli. Daha kuvvetli işbirliği yapmalıyız. Karşılıklı ziyaretlerle iş ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz” dedi.


Pakistan – Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanı Muhammad Pervaiz Malik, 18 Pakistanlı milletvekili, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Türkiye – Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar ve Salih Cora, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda, iki ülke ticaret hacminin geliştirilmesiyle ilgili düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda TTSO meclis başkanlık divanı, yönetim kurulu ve meclis üyeleri de hazır bulundu.
Toplantının açılışında konuşan TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, “Dost ve kardeş ülke Pakistan heyetini odamızda ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz. Bu ziyarette katkısı olan sayın vekilimiz Muhammet Balta’ya teşekkür ediyoruz. Umarım bu ziyaret ileride ilişkilerimizin daha da gelişmesine katkıda bulunur” dedi.

“AMACIMIZ İPEKYOLU ÜLKELERİYLE TİCARETİ GELİŞTİRMEK”
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un tarih boyunca bir ticaret şehri olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“4 bin yıllık tarihiyle Trabzon, şu anda dünyada yaşayan en eski şehirlerden biridir. Bu şehrin yaşamasının ana nedeni, sürdürülebilir bir ticaret merkezi olmasındandır. Tarihi İpekyolu’nun Karadeniz’e uzanan bir kolu da Trabzon’a gelmiştir. İpekyolu nedeniyle Trabzon tarih boyunca lojistik merkezi olmuştur. Günümüzde de Trabzon gerek deniz gerekse hava limanıyla Türkiye’nin önemli lojistik merkezlerinden biridir. Afganistan’dan çekilmekte olan Alman Silahlı Kuvvetleri, malzemelerini uçakla Trabzon’a getirmiş buradan da deniz yoluyla ülkelerine götürmüştür. Bu durum Trabzon’un önemli ve bölgesinde güvenilir bir lojistik merkez olduğunu bize göstermiştir. Geleceğe tüm bunların ışığında bakmak gerekiyor. Trabzon’dan doğuya bakınca bizler sizi görebiliyoruz. Amacımız Trabzon’dan İpekyolu ülkeleriyle ticareti geliştirmektir. Girişimi öncelikle karşılıklı ziyaretlerle başlatmak gerekiyor. Bugün parlamenterlerle başlayan bu ziyaret inanıyorum ki gelecekte işadamlarına dönük de olacaktır.
Sayın Bakanımızdan istirhamımız, işadamlarına dönük organizasyonlara katkı sağlaması ve yardımcı olmasıdır. Bizim coğrafyamız sizin için ilginçtir. Aynı şekilde sizin coğrafyanız da bizim için ilginçtir. Öncelikle turizm hareketi başlatmak suretiyle ilişkiye başlayabiliriz. Devamında toplantılar düzenleyerek ticari faaliyetlere geçebiliriz. İhtiyaca göre de ileride karşılıklı yatırımlar yapabiliriz. Bunun en güzel örneklerinden biri de Sayın Ahmet Albayrak’tır. Bize güzel örnek oldu. Trabzonlu işadamları bunları dikkate alarak işbirliği imkânlarını değerlendirir. Her toplantının bir sonucu olması gerekiyor. Pakistan’daki ticaret ve sanayi odaları ile karşılıklı iş görüşmesi gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Pakistan’la başlayacak olan bu ilişkimiz o bölgedeki Afganistan gibi diğer ülkelere de geçebilir.”

BALTA: TİCARET HACMİMİZ İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SEVGİYE YAKIŞMIYOR
Türkiye – Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, toplantıda yaptığı konuşmada, “Ticaret ve Sanayi Odamız Trabzon’un önemli dinamiklerindendir ve her zaman şehrimize ışık tutmaktadır” dedi. Balta sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye ile Pakistan arasında çıkar ilişkisine değil, gönül ve kardeşlik ilişkisine dayanan bir bağ vardır. Pakistan’ı görmeden onları sevdik. En zor zamanlarımızda bizimle oldular. Biz de onların en zor zamanlarında yanlarında olduk. Bu güzellik, bu beraberlik bu kardeşliğin yanında ticaret hacmimiz çok az. Biz birlikte kalkınmalıyız. Yıllık 600 milyon dolar civarındaki ticaret hacmi iki ülke arasındaki sevgiye yakışmıyor. İşimiz şimdi daha kolay. Kardeşim Muhammet Pervaiz Malik Ticaret ve Tekstil Bakanı oldu. Şimdi Ticaret ve Sanayi Odası başkanımızın söylediklerini daha rahat gerçekleştirebiliriz. Bu şehrin insanlarının müteşebbis ruha sahip olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Çok zeki, akıllı, dürüst ve taştan su çıkaran işadamlarımız var. Rahatlıkla Pakistan’da iş yapabilirler. Pakistan’daki yatırımcılarımızı da cazibe merkezi olan Türkiye ve Trabzon’a bekliyoruz. Pakistanlı kardeşlerimizi Türkiye’ye Trabzon’a bekliyoruz. En kısa zamanda Pakistan’da işadamlarımızı bir araya getirerek ilk toplantıyı yapacağız. Bunu başarabileceğimize inanıyoruz. Türkiye ve Pakistan’ın ilişkilerinin güçlenmesi için bizlere yorulmak yasak. Türk milleti sizi gönülden seviyor.”

YAVUZ: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Dünya üzerindeki ülkelerin bulundukları coğrafya gereği karşılaştıkları tabii ve coğrafi bazı zorluklar vardır. Sıkıntı ve zorluk anında insan dost arar. Devletler de canlı varlıklardır ve onların da dosta ihtiyacı vardır. Biz Türkiye olarak ‘dost ülkeler’ dediğimizde en başa Pakistan’ı yazarız. Son 15 Temmuz olayında Pakistan bizim yanımızda olan ilk ülkelerden birisiydi. Pakistan’da meydana gelen doğal afet ve bazı sıkıntılarda ilk yetişen ülke de Türkiye olmuştur. Bu anlamlı dostluğu ve kardeşliği geliştirmek her iki tarafın da görevidir. Bu tür ziyaretler de buna katkı sağlayacaktır. İşadamları heyetleri bir an önce karşılıklı ziyaretler yapmalı. Bu konuda da ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”

BAKAN MALİK: DAHA KUVVETLİ İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ
Pakistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanı Muhammad Pervaiz Malik ise konuşmasının başında, birçoğu iş dünyası temsilcisi de olan beraberindeki milletvekillerini tanıttıktan sonra, şunları söyledi:
“Biz 15 Temmuz’daki darbe girişimini kınıyoruz ve Türk halkını selamlıyoruz. Türk halkı kendi liderinin söylediğini kabul ederek bir direniş gösterdi. Bu savaşı kazanmak için demokrasiye sahip çıktı. Darbe girişiminden sonra olan referandumda da yine demokrasiye olan tutkunuzu gösterdiniz. Pakistan ve Türkiye birbirine ne zaman ihtiyaç duysa yardıma koşar. Yaşadığımız deprem ve sel felaketlerinde Türkiye yardıma koşan ilk ülke oldu. Henüz biz istemeden yardımlarla dolu uçak yollamıştır. Asıl dost zor günlerde belli olur. Sıkı ilişkilerimize rağmen ticaret rakamlarımızı soru işareti oluşturuyor. Daha kuvvetli işbirliği yapmalıyız. Bu ziyaret bizim için büyük fırsattır. Faydalı olabilecek şirketlerimizi birbirimize tanıtmalıyız.
Konuşmaların ardından Pakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Yousaf Junaid, iki ülke ekonomik ilişkileriyle ilgili bir sunum yaptı.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ile TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından Bakan Malik ve konuk milletvekillerine günün anısına plaket takdim edildi. Eren ve Hacısalihoğlu ayrıca Pakistan’da yatırımları bulunan işadamı Ahmet Albayrak’a da plaket takdim etti.
Malik ve beraberindeki heyet, TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezerek sergilenen eserler hakkında bilgi aldı, müze defterini imzaladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.