DOLAR 32,409
EURO 35,1119
ALTIN 2326,001
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

12 EYLÜL 1980

        O gün 11 Eylül’ü yaşayanlar 12 Eylül’ü getirisi ve götürüsüyle tartmışlardır, ihtilalin bu ülkede açtığı yara ne kadar içler acısı ise, bir o kadar da ihtilale sebep olan unsurlardır.Herkes kendi çıkarına 11 ve 12 Eylül’ü ele aldığından bu ikisinin arasındaki zamanı fark edemiyorlar.
       Sokakların kan gölü olduğu bir ortamda süre gelen serüvende Türkiye Büyük Millet Meclisi fiilen görev yapamaz haldeydi, bu görev yapamamazlığını takdir etmek vahşeti kabullenmek ve savunmak demektir. Destek ortamına dahil olan tüm unsurlar kendini sorgulamaktan uzak girişilen belirsiz bir savaş, tüm bunlara paralel örgütsel ve bilinçli Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırma projesi, tam manası ile iktidar ve muhalefetin desteği ile yürütüldü.
      Ülke birbirini boğazlatılır hale geldi, bugün ihtilali yapanların ipini çekenler o gün ihtilalin baş savunucusu idiler. Naraları yedi mahalle öteden duyulan kardeş kardeşe vurdurulma ortamı, o dönemi hatırlayan sağ duyulu her vatandaş tarafından değerlendirilirken farklı yaklaşımlar içerisinde olanlar ise kendilerini ihtilalin kurbanları arasında görmektedirler. 12 Eylül Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kendisine Anayasa’da verilen görevi gerçekleştirdiğinden, sebeplerini de kamuoyu ile paylaşmışlardır.
      İhtilalin anatomisi içerisinde yönetim belli bir süre sonra sivillere bırakılması ile görevini yaptığı gerekçesiyle asker kışlasına geri döndü. Neden ve niçin 11 Eylül’de akan kan ve hasımlık 12 Eylül’de son buldu derseniz 11 Eylül günü iktidar ve muhalefetteki siyasiler ülkenin gidişatının nereye gittiğini fark edemediler, veya fark ettikleri gibi davrandılar. 12 Eylül’ü yaşayan bir  basın mensubu olarak olayların gidişatını ve olabilecekler karşısında Türkiye nereye gidiyor diye sayısız insanların infiallerini yazmış ve yayınlamıştık.
     Her alanda ürkütücü bir ortamda bulunan Türkiye, bugün yükselen bir yıldız konumunda ise bunun bir destekcisi de TSK’dır . O günlerin tahlilini bugün vicdanı teyit içerisinde yapalım, vicdanı red ile değil, bu ülke bizim sahipleri de bu ülkede yaşayanlardır.
          Tekrarlanmaması dileğiyle…

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.